Навчання без кордонів: секрети отримання студентської візи в США

"Вища освіта в Америці - це просто", - переконана Уляна Височанська, українська студентка в США. Вона вирішила поділитися секретами отримання студентської візи та розповісти про увесь процес в деталях.


Вже минуло майже 2 роки від того дня, коли я ступила на омріяну багатьма американську землю. Не можу сказати, що Америка була моєю мрією. Ніколи не думала про еміграцію, навіть була противником виїзду за кордон. Проте неждано-негадано туристична віза опинилась в моєму паспорті. “Треба їхати!” – подумала я, спакувала дві величезні валізи, взяла найкращу подругу і ми разом полетіли подивитись, а що воно таке та Америка. Страшенна туга за рідними переслідувала мене постійно, на четвертому місяці мого перебування я чітко вирішила – повертаюсь. Але буквально через кілька тижнів щось змінилось і після ночі обдумувать, сліз, розмови з батьками, я змінила свою думку і вирішила залишитись. До закінчення візи залишалось трохи більше місяця. Треба було терміново щось вирішувати, щоб не втратити легальний статус. Політичний притулок? Одруження? Студентська віза? В голові була каша. Почитавши про все в інтернеті, наслухавшись різних порад, обдумавши все і переваривши, я вирішила скласти документи для отримання студенської візи. На мою думку, це було найправильніше рішення, оскільки мені не потрібно було нікого обманювати і йти неправдивим шляхом, до того ж я буду вдосконалювати свої знання англійської мови, і буду мати можливість навчатись в США та можливо у майбутньому буду працювати по фаху.

Сьогодні хочу поділитись з вами своїм досвідом, бо знаю як важко, коли ти тільки приїхав, не зовсім добре знаєш мову або взагалі кілька фраз, всього боїшся, не знаєш з чого почати та куди іти, щоб залишитись в США легально. Все не так важко, як здається!

Прекрасним варіантом для молодих людей і не тільки є студентська віза F1. Це тип візи, яку отримують для навчання в Америці. Особи, які приїхали по туристичній візі B1/B2 або по програмі Work & Travel мають право змінити свій статус на F1. Також є багато інших типів віз, які можна змінювати на студентську. Повний перелік можна побачити ТУТ


З чого почати?

Перш за все потрібно знайти навчальний заклад, який є акредитований та може надавати студентам форму I-20, яка є основним документом для отримання візи. Імміграційна служба категорично забороняє починати навчання до отримання студентського статусу. Ви повинні отримати візу, а вже тоді почати навчання. Вибрати школу в Чикаго не важко. Для початку раджу обирати мовні школи ESL, тобто школи, які пропонують вивчення англійської мови. Найпопулярнішими школами в Чикаго, в яких працюють україномовні або російськомовні консультанти.

Зверніть увагу, що подавати документи на зміну статусу ви можете тільки під час легального перебування на території США, тому якщо ваш термін закінчився навіть вчора, то як то кажуть “Сорі, ваш поїзд пішов!”. Ви маєте право подати документи на зміну статусу навіть в останній день вашого легального перебування, але ніяк не пізніше. Імміграційна служба рекомендує подавати документи за 45 днів до закінчення терміну візи.

Для подання заявки на навчання вам потрібно буде надати школі ваш паспорт з діючою візою та підтвердження наявності коштів в сумі 12500-14500 доларів США. Ви можете надати свої власні довідки з українських чи американських банків або будь-яка особа (громадянин Америки чи України) може бути вашим спонсором. В такому разі ця особа надає свої фінансові документи і пише заяву про спонсорство.

Більшість шкіл надають послуги по підготовці усіх форм та документів, необхідних для отримання студентського статусу. Працівник школи, який займається підготовкою документів, надасть вам повний перелік та допоможе зробити все так, щоб ви невдовзі стали студентом. Пам’ятайте, жодна особа не має впливу на імміграційну службу, позитивне чи негативне рішення приймає тільки імміграційний офіцер на основі ваших документів. Тому будьте дуже обережні, якщо хтось буде гарантувати вам позитивний результат. Знайте, це перший сигнал шахрайства та непрофесіоналізму. Звичайно, ви можете відмовитись від послуг школи по підготовці документів і звернутись до адвоката або ж, якщо чуєте в собі силу і маєте досвід, то можете зробити все самі. Не такий страшний вовк, як його малюють.

Маючи за плечима 10 років роботи в туристичній галузі, співпраці з багатьма посольствами різних країн, ретельному вивченні процесу зміни статусу, я вирішила робити все сама. Все вийшло!

Тільки якщо ви впевнені в собі, то робіть все самі, в інших випадках зверніться в школу або до адвоката. На мою думку, це занадто проста справа, щоб звертатись до адвоката, але вибір за вами. Послуги школи по підготовці документів для зміни статусу обійдуться вам у 100-200$, послуги адвоката від $400 і вище.

Підійдіть до справи серйозно, зберіть якомога більше документів, не затягуйте все до останнього дня. Це ваше майбутнє!


Які документи?

Основне завдання – переконати імміграційного офіцера, що ви забезпечена особа, що перебування в США буде тимчасовим і що ви обов’язково повернетесь в Україну. Саме тому постарайтесь подати максимальну кількість документів, які покажуть ваш фінансовий стан або фінансовий стан вашого спонсора (довідки з банків, наявність бізнесу, наявність нерухомості, офіційне місце праці), які покажуть вашу прив’язаність до України та причини вашого повернення після закінчення навчання (довідка з місця прописки, документи про власність в Україні – авто, квартира, будинок, земля, свідоцтво про шлюб, довідка з місця роботи чи навчання). Дуже важливим також буде лист, в якому ви повинні обгрунтувати необхідність навчання в США та перспективи в Україні, які відкриються перед вами після досконалого вивчення мови. Також в листі потрібно буде описати як саме ви використали свій актуальний статус, тобто якщо ви приїхали по туристичній візі, то які саме місця відвідали, де побували. Тому, якщо у вас ще є час, то спробуйте максимально подорожувати, щоб за призначенням використати свою візу. Це буде великим плюсом при зміні статусу. Лист вам допоможе написати працівник школи або надасть вам кілька зразків. В імміграційну службу надсилаються лише копії документів, тому якщо при собі у вас усього немає – не біда, вам все можуть надіслати в сканованому вигляді. Усі документи українською мовою  потрібно перекласти на англійську. Тому якщо у вас є можливість взяти довідки з українських банків одразу англійською мовою, то це заощадить ваш час та гроші. Усі документи можуть бути перекладені тут і в Україні. Нотаріального завірення не потрібно. Переклад може зробити будь-яка грамотна особа. Вартість перекладів в США – 15-25$ за сторінку.


Що далі?

Після підготовки усього пакету документів школа чи адвокат надсилає його в Імміграційну службу. Через кілька днів вам на електронну адресу прийде підтвердження того, що ваша справа прийнята з вказаним номером кейсу. За цим номером ви зможете перевіряти стан вашої справи онлайн. Через 10-14 днів вам прийде лист поштою, де теж буде вказано ваші дані та номер справи. Обов’язково збережіть його, адже це буде підтвердженням того, що ви перебуваєте в країні легально, навіть якщо ваш термін перебування закінчиться, а ви ще не отримали студентської візи. Також, якщо ви надумаєте подорожувати по США, то потрібно мати цей документ при собі на випадок перевірки ваших документів імміграційною службою.

Процес розгляду ваших документів може тривати від 2 до 6 місяців. Під час розгляду ваших документів ви знаходитесь в країні легально. Досить часто імміграційна служба надсилає Request for Avidence (Запит про докази), де буде чітко вказано, які документи потрібно ще додати. Після надання цих документів, як правило, через 2-3 тижні приходить документ про підтвердження зміни статусу та отримання статусу F1. Ще рік тому зміна статусу була практично безпроблемним процесом, усі охочі отримували його майже автоматично. На сьогодні ситуація є іншою – імміграційна служба дуже прискіпливо розглядає справи, часто вимагає додаткові документи, почастішали випадки відмов у зміні статусу. Тому при підготовці справи намагайтесь надати якомога більше документів.

Після отримання довгожданної візи F1 ушколі потрібно пройти тест на визначення вашого рівня англійської мови, вибрати групу, яка вам найбільше підходить по розкладу і почати навчатись. Переважно усі школи мають програми навчання розраховані на 3 роки, тобто поки ви вчитесь, ваша віза буде автоматично поновлюватись щороку. Після закінчення усіх курсів ви можете перевестись в іншу школу і почати процес знову, або вступити в коледж чи університет і вже здобувати якусь професію. Право переходу в іншу школу ви маєте завжди. Навіть після місяця навчання в одній ви можете перевестись в іншу. Школи, які примушують студентів вчитись певний період часу в них без можливості переведення в іншу школу, не мають права це робити.

Навчання в кожній школі розраховане на 20 годин на тиждень, тобто вам пропонуватимуться різні варіанти відвідування – по кілька годин щовечора, по 4-5 годин 4-5 разів на тиждень, по 10 годин 2 рази на тиждень, на вихідних. Вибирати вам! Навчання в школах триває 9 місяців, а 3 місяці у вас канікули. Залежно від правил школи канікули можуть бути або влітку або після 9 місяців навчання, тобто якщо ви почали вчитись у січні, то канікули у вас почнуться відповідно 1 жовтня.

Важливим моментом є те, що при наявності візи F1 ви можете отримати водійські права (Temporary Driver’s Lisence якщо у вас немає SSN, та Driver’s Lisence якщо у вас є SSN).

Перевагою візи F1 є те, що при наявності її в одного з членів сім’ї інші члени сімї можуть отримати візу F2. Це вид студентської візи, який передбачений для членів сім’ї студента. Тобто вчитись і оплачувати може лише дружина, а чоловік і діти можуть отримати візу F2 і теж перебувати легально.

Також в деяких школах є можливість отримати для багатьох недосяжний і омріяний Social Security Number. Ви можете клопотати про роботу при школі. Якщо школа вас працевлаштує, то ви звертаєтесь в Social Security Office і вуаля – він у вас в руках! Після отримання SSN ви можете отримати Identification Card (посвідчення особи) i Driver’s Lisence (водійські права), відкрити кредитні картки, почати будувати свою кредитну історію та багато іншого, що є недоступним через відсутність цього номеру.

Єдиним, так би мовити мінусом студентської візи отриманої в США є те, що з нею ви не можете виїхати за межі Америки. Оскільки зміна статусу відбулась тут, то ви не маєте цієї візи в паспорті. А тому, якщо все таки вам захочеться поїхати додому, а потім повернутись назад, щоб продовжити навчання, вам потрібно буде звертатись знову в Посольство США в Україні, щоб отримати візу в паспорті. А тут, як кажуть, як пощастить.

Для студентів, які знаходяться в Україні чи іншій державі, та хочуть удосконалити мову в США, практично усі мовні школи можуть надавати документи, на основі яких потенційні студенти можуть звертатись в Посольство США за отриманням студентської візи F1. В такій ситуації отримавши візу в рідній країні студент має право на час канікул виїзджати та в’їзджати на територію Америки.


А скільки треба заплатити?

Вартість зміни статусу в усіх школах коливається від 740$ до 900$. В цю суму включені усі офіційні оплати, а також послуги школи. Якщо ви звернетесь до адвоката, то заплатити доведеться більше.

Після отримання візи F1 ви починаєте оплачувати навчання. Вартість навчання в школах ESL теж дуже різна – від 3420$ до 8000$ за рік, але на якість це зовсім не впливає. Тут ціна зовсім не показник якості, а може й навпаки. Треба звертати увагу на те, чи оплата проводиться помісячно, чи за семестр чи за рік. Деякі школи місяцем рахують 3 тижні, тобто при першому знайомстві йдеться мова про оплату за місяць, а по факту оплату вимагають кожних 3 тижні. Завдяки такому трюку ви переплачуєте кругленьку суму, яка набігає за рік. Деякі школи дораховують податок до вартості навчання, що теж майже на 10% збільшує суму, а деякі ні. Є школи, які вимагають так званий депозит (заставу) в сумі 400-500$, який часто буває досить складно повернути. Тому при виборі школи дуже детально вивчіть всі умови та вартість, щоб уникнути розчарувать, трати часу, грошей та нервів.

Існує дуже багато різноманітних освітніх програм. Америка – це країна, в якій можна вчитись постійно, Америка – це країна, в якій відкриваються величезні можливості в освіті. Не втрачайте можливості змінити своє майбутнє та перебувати в країні легально.

Завдяки рішенню піти вчитися я отримала студентську візу, отримую величезну насолоду від занять, значно покращила свій рівень мови, отримала роботу в одній з шкіл, отримала SSN, допомагаю іншим отримати студентські візи і правильно та легально почати будувати своє майбутнє. 


Джерело: alloamerica.us


Вам необхідна наша допомога?
1. Зателефонуйте нам:
+ 38 (099) 9817805
+ 38 (063) 6736351
2. Напишіть нам:
shashlykov@legal.co.ua
globus.nikopol@gmail.com
3. Завітайте до нас:
м. Нікополь, вул.Першотравнева, 1
м. Нікополь, вул. Електрометалургів, 5

Ми готові вирішити Вашу проблему!

Нет комментариев
Добавить комментарий